Jongdierendag 2014

Jongdierenshow 2014

Op 11 oktober was in Apeldoorn onze jongdierendag. Traditioneel is dat de opening van het tentoonstellingsseizoen en de mogelijkheid om voor de eerste keer de fokresultaten van de aanwezige fokkers te zien. Ruim 40 inzenders en belangstellenden hadden de weg naar het duivensportcentrum weten te vinden, onder hen ook Dieter Gossen, Rainer Bertlich en Edwin Beck uit Duitsland. Samen hadden ze gezorgd voor 215 dieren in de kooien. Hiervan zaten 13 dieren in de klasse van de tekeningfouten.

Bij aankomst bleek alles keurig geregeld te zijn. In tegenstelling tot vorig jaar zaten er dit jaar wel nummers op de kooien en dat is toch een stuk gemakkelijker bij het inkooien. Roel Staats had zijn zaakjes netjes voor elkaar, zodat het geheel ordelijk verliep.

Onze voorzitter Klaas de With was gelukkig genoeg hersteld van een ziekenhuisopname eerder in deze week, om ook van de partij te zijn. Dat was wel prettig want John de Groot had andere zaken te doen deze dag en was er alleen bij het inkooien. Omdat één bestuurslid keurmeester is en een andere tentoonstellingssecretaris, had ik er in het slechtste geval moederziel alleen voor gestaan, John had wel voor een vervanger gezorgd in de persoon van Gerrie Kreeft. Die wist van wanten en eigenlijk hebben we John niet gemist! Het lijkt me een naam om te onthouden, je weet maar nooit.

DSC_5553 - kopie

Woordje van de voorzitter

Zo rond 10.00 uur kon de voorzitter de dag openen en de keurmeesters en schrijvers aan het werk zetten. Negen keurmeesters hadden zich aangemeld om de keuring te verzorgen en het geheel stond onder leiding van Klaas Nicolaij als voorzitter van de jury. Drie keurmeesters waren al nodig voor de kleurslag blauwschild zwartgeband waarin 80 dieren waren ingezonden. De keuring verliep naar mijn idee tamelijk vlotjes en voor de lunch was een groot gedeelte van de dieren al gekeurd. Ondertussen hadden ondergetekende en waarnemend penningmeester Gerrie Kreeft loten verkocht voor de verloting in de middag, ter bestrijding van de onkosten van deze dag.

DSC_5559 - kopie

Goed bekeken

De lunch was in principe goed verzorgd, alleen was het jammer dat er te weinig brood was. Hierover is contact opgenomen met de cateraar en hij heeft het met excuses ter harte genomen. Na de lunch moesten nog enkele duiven gekeurd worden en daarna werden de prijzen bepaald. Intussen was Roel op zijn eigen onverstoorbare wijze (nee, nee, niet helpen alleen is het al moeilijk genoeg) bezig met het invoeren van de uitslagen en het prijzenschema. Het verliep allemaal redelijk snel zodat de sfeer relaxed bleef. Zelfs de meeste winnende duiven werkten mee om een redelijke foto te maken, voor zover dat mogelijk is met jonge dieren die voor de eerste keer op een tentoonstelling zijn.

 

Voor de prijsuitreiking vond eerst de verloting plaats waarvoor door diverse mensen prijzen waren geschonken, o.a. twee mooie aluminium voertonnen gemaakt door Jan Pranger. Tijdens de prijsuitreiking bleek dat er, naast de gevestigde orde, ook “betrekkelijk nieuwe leden” als Karst Visscher, Dieter Gossen, Arno Cuijpers en Theo Hendriks aan de deur kloppen. Dat is een goede zaak.

De fraaiste doffer was een blauwzilverschild donkergeband van Wilfried van Voorenberghe met 97 punten. De fraaiste duivin was een blauwschild zwartgeband van Wierd de Boer ook met 97 punten. Arno Cuijpers showde de fraaiste doffer op 1 na met een zwartschild en de fraaiste duivin op 1 na was een roodzilverschild gekrast van Dieter Gossen. De fraaiste in de klasse van de tekeningfouten was een duivin roodzilver mozaïek van Ane Visser. Vanaf deze plaats van harte gefeliciteerd.

De volledige uitslag staat in het clubnieuws.

 

Fokkers die veel punten verzamelden op deze dag waren Wierd de Boer (25), Ad Schelling (23),Theo Wijfjes (21), Wilfried van Voorenberghe, Gerrie Kreeft en Loek Helder (20). Het lijkt er op dat Wierd een goede stap heeft gezet richting prolongatie van zijn titel als fokkerskampioen, al is het natuurlijk nog maar de eerste show. Met 9 ingezonden dieren scoorde hij 4 x 96 en 1x 97, dat is wel indrukwekkend.

Graag wil ik vanaf deze plaats iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan het slagen van deze dag, van keurmeester tot prijzenschenker en van schrijver tot bezoeker. Een speciaal bedankje voor Roel want die heeft voorafgaand en tijdens deze dag verreweg het meeste werk .

 

Jan Kastelein

Beste jonge doffer van Wilfried van Voorenberghe - kopie

Fraaiste doffer van Wilfried van Voorenberghe

beste jonge duivin van Wierd de Boer - kopie

Fraaiste duivin van Wierd de Boer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste zilverschild gekrast van Dieter Gossen. - kopie

Fraaiste duivin op 1 na van Dieter Gossen

Beste zwartschild van Arno Cuijpers - kopie

Fraaiste doffer op 1na van Arno Cuijpers

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.