Jongdierendag 2013

Jongdierenshow 2013

 

Geschrokken schiet ik zaterdagmorgen overeind in bed. Nee toch, half negen is het al. Lichte paniek maakt zich van mij meester. Hoe moet dat nu, half tien zou ik in Apeldoorn zijn. Laat ik dan John maar even bellen, voor ik de duiven in de mand zet. O nee, dat heeft ook geen zin meer, want voor ik aanwezig ben zijn de duiven al gekeurd. Buiten gekomen zie ik onze voorzitter, Klaas de With. “Wat doe jij nou hier”? vraag ik verbaasd. “Ik ben met de trein gekomen, maar blijkbaar heb ik de verkeerde trein genomen”was zijn antwoord. We konden dan in ieder geval mooi samen reizen. Maar om een lang verhaal kort te maken, om kwart voor zes liep de wekker af en waren alle problemen opgelost en John kon blij zijn dat ik hem niet gebeld had.

 

Toen ik in Apeldoorn aankwam waren er al heel wat fokkers aanwezig. De delegatie uit Drenthe had de nummers in allerijl op de kooien geplakt. Tot onze verbazing werd dat dit jaar niet gedaan bij het plaatsen van de kooien. Het kooinummer minus 500 was je kooinummer en als je dat eenmaal door had was het inkooien een koud kunstje.

 

Dit jaar was het mooie aantal van 224 dieren ingeschreven. Hiervan zaten er 28 in de klasse van de tekeningfouten. Door de plotselinge ziekenhuisopname en het niet verschijnen van Gerhard Kelderman moest er op de valreep nog wat geïmproviseerd worden. Er waren nog altijd acht keurmeesters over en uiteindelijk verliep de keuring vlot. Rond het middaguur waren de meesten klaar.Martin van Uden bezig aan zijn keuring (2)

Ik heb niet zo heel veel van de keuring gezien, maar ik had het idee dat er goede kwaliteit zat en dat er nog wel sprake was van rui, maar toch niet zo erg als in voorgaande jaren.

Michael Vermeulen verkoopt de lotenIntussen was onze, inmiddels bijna vaste lotenverkoper Michael Vermeulen, druk aan het werk geweest om de club een financieel meevallertje te bezorgen. Volgens zijn vader heeft hij speciale rekenlessen gevolgd om alles maar zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit zijn de echte mannen. Namens de club: bedankt Michael.

 

Rond half één stond de lunch gepland. De cateraar, Geurt Janssen, had er werk van gemaakt. Hij had een koud/warm buffet gemaakt en vanwege het 75 –jarige jubileum bood hij als extra een dessertbuffet aan. Een mooi gebaar, wat letterlijk wel in de smaak viel bij de aanwezigen. Intussen vloog Roel Staats heen en weer tussen buffet en computer en tussen dessertbuffet en computer. Hij had het er maar druk mee, maar helemaal niets eten vond hij ook niks.Tentoonstellingssecretaris Roel Staats had nauwelijks tijd om te eten.

 

Genieten van het uitgebreide lunchbuffet, verzorgd door Geurt JanssenNa de lunch ging Ane Visser als voorzitter van de jury aan het werk om met de andere keurmeesters de prijzen te verdelen. Dit ging ook vlot en tegen drie uur konden de prijzen uitgereikt worden. Dit jaar was er een extra prijsje te winnen wanneer je goed voorspeld welk dier van je eigen collectie het beste had gescoord. Tien inzenders lukte dat. Vervolgens kwam de echte prijsuitreiking. De beste doffer was een blauwschild zwartgeband van Jan van Dongen met 96 punten. De beste duivin was een blauwschild zwartgeband van Joop Fidder met 97 punten. Adri Pielaet showde de beste doffer op 1 na met 96 punten en de beste duivin op 1 na was een roodzilverschild gekrast van John de Groot met 97 punten.

De volledige lijst met uitslagen kunt u in het clubnieuws vinden.

De vrienden van de Duitse zustervereinging waren ook van de partij

Na de verloting was er nog even gelegenheid om de duiven te bewonderen en om vier uur konden de dieren uitgekooid worden.Ik vond het een mooie dag, die uiteindelijk prima verliep. We hebben nu al een beetje kunnen zien wat we dit seizoen in de kooien kunnen verwachten, maar ongetwijfeld zaten er nog veel dieren thuis vanwege de rui, die misschien later in het seizoen de show gaan stelen. Er komen nog momenten genoeg waarop dit kan. Ik ben benieuwd.

Echte puntenverzamelaars voor het fokkerskampioenschap waren deze dag: Bertus Kok, Wierd de Boer, John de Groot (23), Joop Fidder (22), Ad Schelling, Adri Pielaet, Theo Wijfjes (21), Albert van Zijl en Wilfried van Voorenberghe (20). Als hier geldt dat de eerste klap een daalder waard is zijn ze aardig op weg.

 

Rest mij nog de fokkers te bedanken voor het bij elkaar brengen van zo’n mooie collectie, de keurmeesters die de dieren van predicaten hebben voorzien en Roel voor zijn werk als tentoonstellingssecretaris.

 

Jan Kastelein

Fraaiste jonge doffer.  96 punten van Jan van Dongen - kopie

Fraaiste jonge doffer 96 punten van Jan van Dongen

Fraaiste jonge duivin. 97 punten van Joop Fidder

Fraaiste jonge duivin. 97 punten van Joop Fidder

 

 

 

 

 

 

 

 

Fraaiste jonge doffer op 1 na. 96 punten van John de Groot

Fraaiste jonge doffer op 1 na. 96 punten van John de Groot

Fraaiste jonge doffer op 1 na. 96 punten van Adrie Pielaet - kopie

Fraaiste jonge doffer op 1 na. 96 punten van Adrie Pielaet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.